čtvrtek 18. července 2013

Hnojení na zahrádce aneb jak je to s dusičnany a dusitany v zelenině

Každý zemědělec a zahrádkář se snaží, aby jeho zelenina byla chutná a měla vysoké výnosy. Někteří proto přistupují k vydatnému hnojení a zapomínají na rizika spojená s chemickými hnojivy, a to především dusíkatými hnojivy, která jsou pak zdrojem dusičnanů v zelenině a ovoci. O významu dusičnanů a dusitanů v potravinách se dozvíte v tomto článku.
Na naší zahradě používáme k hnojení především hnůj a také rostlinné výluhy (z kopřiv, kostivalu, hluchavky, žebříčku, rajčatových listů a listů červené řepy). Rostlinné výluhy jsou rostlinami dobře přijímány a obsahují řadu důležitých látek - dusík, fosfor, draslík, zinek, železo a ostatní živiny podporující růst a pozitivně ovlivňující obranyschopnost zeleniny a ovoce proti chorobám a škůdcům.
Naše zelenina a ovoce ve fresh bedýnkách nejsou krásné, ale jsou chutné a hlavně zdravé, protože používáme pouze hnojiva "vzniklá v přírodě". Bedýnky s čerstvou zeleninou a ovocem jsou tedy v kvalitě bio.
Rostlinný výluh nevypadá nijak vábně, i trochu zapáchá, ale salát i ostatní zelenina s jeho pomocí skvěle rostou

Žádné komentáře:

Okomentovat