Léto je ideálním obdobím pro diety, a tak mnozí sahají po zelenině. Oblíbené jsou pro svoji nízkou energetickou hodnotu cuketa či dýně, které nesmějí chybět v našich fresh bedýnkách s čerstvou zeleninou a samozřejmě ani na našem stole. Následující stránka vám nabídne několik chutných receptů z cukety a dýně. My máme nejraději cuketový nákyp s bramborem a tzv. "cukeťáky", což jsou bramboráky, kdy těsto připravíme klasicky jako na bramboráky, jen brambory smícháme půl napůl s nastrouhanou cuketou.
Hrnková buchta z patisonů či cuket
Budeme potřebovat 2 hrnky nastrouhaného patisonu nebo cukety (lze je i smíchat půl napůl), 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru, 2-3 vejce, 2 lžičky kakaa (dle chuti ev, možno zaměnit za skořici), 1 hrnek oleje, špetka soli, 1 prášek do pečiva, 1 vanilinový cukr, půl hrnku nasekaných vlašských ořechů.
Patison nebo cuketu oloupeme a zbavíme vnitřku se semínky a nastrouháme. Vymačmáme šťávu, přidáme cukr, mouku a ostatní přísady a vytvoříme těsto, na závěr vmícháme sekané vlašské ořechy. Těsto vylijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme při teplotě cca 180 °C asi 30 minut. Po vychladnutí můžeme polít čokoládovou polevou, případně ještě posypat kokosem.
Zapomenutý patison
Patisony konzumujeme nejlépe tepelně upravené. Mají podobné využití jako cukety nebo dýně, takže je stačí v receptu jen zaměnit. Vyzkoušet můžete patisonovou polévku nebo obalované a smažené patisony jako řízky (patisony nakrájíme na plátky 1,5 cm silné, obalíme v trojobalu jako klasické řízky, osolíme a osmažíme). Výborný je zapečený patison s masem (vydlabaný patison naplňte směsí mletého masa, cibulky a koření podle chuti, posypte nastrouhaným sýrem a zapečte v troubě). A když budete v létě grilovat, tak ani tehdy na patison nezapomeňte. Potřete ho směsí olivového oleje s grilovacím kořením nebo česnekem a máte skvělou přílohu k masu. Nám chutná nastrouhaný patison půl napůl s bramborami do bramboráků. Vynikající jsou masové karbanátky s patisony. Na mleté maso nastrouháme slupky zbavené patisony bez jadérek (jadérka ostatně odstraňujeme z patisonů vždy), přidáme vejce, sůl, pepř, česnek, majoránku a strouhankou a zahušťujeme do kašovité hmoty tak dlouho, až se nám nebude lepit na prsty. Ze směsi utvoříme malé karbanátky. Rozehřejeme tuk na pánvi a zprudka opečeme dozlatova. Alternativně můžeme karbanátky zapéct v troubě. Karbanátky lze obalit ve vajíčku a strouhance a klasicky osmažit. Patisonové karbanátky podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Mladé patisony |
Připravte zeleninu, kterou máte rádi (okurky, rajčata, paprika, mrkev, salát, pórek, cibuli), nakrájejte ji na kostičky nebo proužky a stejně tak nakrájejte i listy lichořeřišnice nebo čínské hořčice. Osolte, opepřete, zalijte octem a zakápněte panenským olivovým olejem a promíchejte. Salát můžete posypat sezamovým semínkem nebo strouhanými ořechy. Variantně můžete salát zalít již hotovou zálivkou, kterou zakoupíte v obchodě (např. jogurtová). Na závěr ozdobte salát barevnými květy lichořeřišnice. No řekněte sami, nerozzáří tenhle salát váš stůl?
A pokud chcete jen rychlou svačinku s léčivou lichořeřišnicí či hořčicí, stačí namazat chleba máslem či lučinou a poklást listy lichořeřišnice nebo hořčice či přidat nakrájené listy do pomazánek.
Pupeny a nezralá semena lichořeřišnice můžete naložit do kyselého nálevu jako kapary a použít na dochucení salátu třeba v zimě, kdy není dostatečný výběr čerstvé zeleniny.
Zeleninový salát s lichořeřišnicí a sezamovým semínkem |
Dýňová polévka z dýně Hokkaido podle Jaroslava Duška
Čerpáno z rozhovoru s Jaroslavem Duškem: http://www.2012rok.sk/wp/strava-a-ocista/13817-jak-vypada-denni-jidelnicek-jaroslava-duska:
"Je to oranžová dýně plná betakarotenu a dělá se z ní vynikající polévka. Něco na způsob hrachové polévky – pyré. Rozkrájíte dýni na kusy, vydlabete z ní vnitřek, jadýrka a takové to voštinaté, kupodivu tam necháváte slupku, rozsekáte ji na kousky a hodíte na orestovanou cibulku. Pak vše zalijete vývarem z würzelu (bylinná směs na vývar) a rozvaříte doměkka. Pak už jen šlehačem rozmixujeme do pyré a jemně dochutíte balzamikem nebo zázvorem a podáváte."
Zdravá dýně Hokkaido je vynikající na polévku |
Rajčatová polévka
Co budeme potřebovat? - čerstvá nebo zavařená rajčata 300-500 gramů, česnek, bazalku, oregáno, sůl, pepř, cukr, zeleninový bujón
3-4 stroužky česneku nadrobno nakrájíme nebo propasírujeme a na olivovém oleji krátce osmahneme, přidáme čerstvá nebo sterilovaná rajčata nakrájená na kostičky, bazalku a oregáno a chvíli povaříme. Podle potřeby přidáme vodu, zeleninový bujón a ochutíme solí, cukrem a pepřem. Rajčatovou polévku podáváme s čerstvou řeřichou nebo s nakrájenou mozzarellou či nastrouhaným sýrem.
Rajčatová polévka s čerstvou řeřichou |
Italská pochoutka Caprese
Na toto lehké letní jídlo budeme potřebovat: 3 větší rajčata, sýr mozzarella, sůl, pepř, bazalku a olivový olej
Rajčata a mozzarellu nakrájíme na kolečka a střídavě klademe na talíř plátek rajčete a mozzarelly. Vše posypeme bazalkou, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem. Podle chuti lze ev. přidat pár kapek balzamikového octa.
Caprese z rajčat a mozzarelly |
Žádné komentáře:
Okomentovat