Když se nám v roce 2010 narodil náš syn, začali jsme přemýšlet o tom, co jíme. A protože chceme jíst zdravě a pokud možno bez chemie, rozhodli jsme se začít pěstovat naši vlastní zeleninu a ovoce na malé farmičce v úrodné Polabské nížině nedaleko od Chlumce nad Cidlinou. Hospodaříme ekologicky, na hnojení používáme především organické (biologické) hnojení (chlévskou mrvu, slepičince od našich slepic, zelené hnojení, rohovinu). Že je naše půda opravdu zdravá a neobsahuje žádnou chemii z dob minulých stoprocentně víme, protože jsme v několika generacích jejími vlastníky již více než 100 let.
Snažíme se být soběstační po celý rok, od jara do zimy a také přes zimu. Proto naše zahrada nikdy nespí a zeleninu pěstujeme celoročně. Pěstování dá opravdu hodně práce, ale výsledky rozhodně stojí zato.
|
Není nad to si ve vlastní zahradě utrhnout a zkonzumovat slaďoučký meloun. V roce 2012 měly melouny mezi 9-12 kilogramy. |
Vozíme fresh bedýnky kamarádkám, známým a pár zájemcům do Prahy. Někteří z nich nám občas přijedou i pomoct s pěstováním, aby si vyzkoušeli, kolik času a námahy stojí vypěstovat zdravé potraviny, které opravdu chutnají, protože jsou pěstovány s láskou a na "zdravém základu".
|
Na jablíčka do naší zahrádky chodí lidé z celé vesnice |
Žádné komentáře:
Okomentovat